Крембо

Крембо е еврейски сладкиш с хрупкава маслена бисквитка, белтъчен крем и шоколадово покритие. Много е популярен в Израел и се продава предимно през есента и зимата. Идеята за Крембо е вдъхновена от този сайт http://www.room-4-dessert.com/2008/10/27/signs-of-autumn-part-one/ и от факта, че имах останали белтъци :). По принцип имам известни притеснения относно белтъчните кремове, но хубавото в тази рецепта е, че белтъците преминават през термична обработка.

Необходими продукти:

За бисквитите:

1 пакет маслени бисквити (ползвах на „Победа“ с аромат на сметана)

100 гр. разтопено масло

2 – 3 супени лъжици портокалов сок

За крема:

5 белтъка

1 чаша захар

1 пакет желатин (11гр)

3 супени лъжици вода

ванилия

За шоколадовото покритие:

300 гр. натурален шоколад

100 гр. масло

2 – 3 супени лъжици олио

За да приготвите бисквитките, смелете маслените бисквити в блендер, прибавете маслото и портокаловия сок и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Трябва да получите маслено тесто, което може да се разточи. Ако е необходимо добавете още сок или смлени бисквити. Разточете кора с дебелина около 0,5см. и изрежете кръгчете. Наредете в тава и печете 12 мин. при 180С. Оставете да се охладят.

За да приготвите крема, разбийте белтъците и захарта на водна баня, докато се разтопи захарта (около 60С, ако имате термометър). Свалете от огъня. Разтворете желатина във водата и го оставете за 15 минути, за да се разтвори. Загрейте разтвореният желатин в микровълнова фурна за около 30 секунди. Разбийте отново белтъците и прибавете топлият желатин и ванилията. Разбивайте до охлаждане на сместа и до получаването на гъста смес, която прави връхчета. Оставете белтъчната смес в хладилник да стегне. Консистенцията, която трябва да имате след като извадите от хладилника (около 2 часа са необходими, може и повече) трябва да е гъста, за да не се разлива, но все пак трябва да може да се шприцова (получава се леко гумена смес 🙂 ).

Шприцовайте малко крем върху всяка бисквитка и ги приберете в хладилника.

Пригответе шоколадовото покритие като разтопите шоколада на водна баня или в микровълновата фурна (внимавайте да не загори) и прибавете маслото и олиото. Полейте всяко сладкишче с шоколад и отново сложете в хладилника да стегне.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар