Торта „Меандър“

Наскоро бях на гости в една много приятна мандра в Родопите, от която се снабдявам с чудесно безсолно масло за сладкиши и с много хубав кашкавал. Мандрата е на фирма „Меандър“ (оттук и името на тортата). Някак естествено стигнахме и до правенето на торта в знак на благодарност към снабдителите🙂. И тук започнаха проблемите – липсата на форма за торта, абсолютно непозната и странна фурна, липсата на продукти, с които съм свикнала, никакви инструменти. Естествено (тук очаквам потупване по рамото :)), всички предизвикателства бяха преодоляни и се получи една наистина вкусна торта и с приличен външен вид (предварително се извинявам за качеството на снимките, но така е, когато фотографът не е професионалист и светлината хич я няма :)).

Необходими продукти:

За блатовете:

1/3 чаша и 1 супена лъжица брашно

1/3 чаша и 1 супена лъжица какао

4 големи яйца (или 5 по-малки)

2/3 чаша захар

1/2 чаша разтопено горещо масло

За захарния сироп (с него се напояват блатовете):

1/3 чаша вода

1/3 чаша захар

За шоколадовия крем:

2 жълтъка

3 супени лъжици захар

1 шоколад

50 гр. масло (меко)

ванилия

1 и 1/2 чаена чаша бита сметана

За сметановия крем:

1 кофичка заквасена сметана

1 и 1/2 чаена чаша бита сметана

захар на вкус

За украсата:

бита сметана

орехи

За да направите хубави и пухкави блатове е абсолютно задължително да пресеете брашното и какаото поне три пъти. Тестото Женоаз се прави без набухватели и се надига „от силата на яйцата“. Така че, много е важно продуктите да се пресеят, за да станат по-фини и да се наситят с въздух. Разбийте яйцата със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и леееко да се сгъстяват. После ги разбийте с миксер до пълното има сгъстяване. Сместа трябва да е пухкава и да прави лентички по повърхността, когато я разбивате. Прибавете към нея половината брашно и какао и разбъркайте внимателно с лопатка и с повдигащи движения, за да остане пухкаво тестото. Добавете и другата половина на брашното и какаото. Малка част от така полученото тесто прибавете към разтопеното горещо масло и разбъркайте. Прибавете маслената смес към голямото количество тесто и разбъркайте внимателно и отново с повдигащи движения. Намаслете форма за торта (диаметър 23 см) и покрийте дъното й с хартия за печене. Изсипете тестото и печете около 40 минути при 175С на второто ниво на фурната. Изпеченото тесто леко пружинира при допир и не е влажно отгоре. Получава се много фин и копринен блат. Изчакайте блата да се охлади добре, за да го разрежете по-лесно и да не се накъса. Рязането става лесно с назъбен нож за хляб като въртите блата. Разрежете на три.

Пригответе захарния сироп като смесите захарта и водата и оставите на котлона да кипне и да се сгъсти леко.

За да приготвите шоколадовия крем разбийте жълтъците и захарта на водна баня като ги загреете до 60-70С (да се търпи на допир). Необходимо е да ги бъркате непрекъснато, за да не се получат бъркани яйца🙂. Свалете от огъня и прибавете разтопеният шоколад, ванилията и маслото. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес и оставете да се охлади. Прибавете битата сметана и разбъркайте внимателно.

За сметановия крем разбийте заквасената сметана и захарта с миксер. Добавете с внимателно разбъркване битата сметана.

Подредете тортата в следния ред: блат, сиропиране, шоколадов крем, блат, сиропиране, сметанов крем, блат, сиропиране.

Украсете с бита сметана и едро нарязани орехи.

Добър апетит!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s