Шоколадова торта с шоколадов мус, сметанов мус и мус от праскови

Чудесно съчетание от сладостта на кайсиите, кадифената мекота на шоколада и свежестта на сметаната.

Необходими продукти:

За блата:

4 яйца

120 гр. захар

120 гр. брашно

1 ч.л. бакпулвер

ванилия

За шоколадовия мус:

200 гр. течна сметана подсладена

150 гр. черен шоколад

1 ч. ч бита сметана – не много гъсто разбита

1 пак желатин

За сметановия мус:

1 кофичка заквасена сметана

1 ч. ч бита сметана – гъсто разбита

За муса от праскови:

200 гр. сладко от праскови

1 ч.ч бита сметана гъсто разбита

За шоколадовото желе за покриване:

130 мл. течна сметана

140 мл. вода

180 гр. захар

60 гр. какао

8 гр. желатин

За да направите блата разбийте жълтъците с половината захар и отделно белтъците на сняг с другата половина от захарта. Към жълтъчената смес постепенно прибавяйте като редувате по малко от брашното с ванилията и бакпулвера и белтъците. Разбърквайте внимателно. Всъщност това е обикновен пандишпан🙂. Изпечете в подмазана форма на 170С около 30 минути. Проверете с клечка дали е готово. Оставете блата хубаво да изстине и разрежете на три.

Сметановия мус пригответе като разбъркате заквасената сметана с битата сметана.

Муса от праскови също е лесен. Ако е необходимо пасирайте сладкото, за да е гладко и разредете с малко топла вода, ако е прекалено гъсто. Добавете битата сметана.

За шоколадовия мус загрейте течната сметана, добавете шоколада, махнете от котлона и бъркайте до пълното разтапяне на шоколада и получаването на гладка смес. Накиснете желатина в малко студена вода и след като набъбне го затоплете, за да се разтвори. Не трябва да завира. Прибавете разтопения желатин към шоколадовата смес и след като се охлади леко, добавете битата (леко разбита, не прекалено гъста) сметана. Оставете да поизстине, но внимавайте да не се охлади прекалено, защото желатинът ще стегне и няма да бъде достатъчно течно.

Всъщност в тази торта интересно е сглобяването, защото борда на тортата е от шоколадов мус.

В тортената форма, в която сте пекли блата поставете единият блат, а другите два блата озрежете отново кръгли, но с по-малък диаметър – с около един сантиметър по-малки. Сложете върху първият блат прасковения мус, но така, че да покрива не целия блат, а толкова, колкото е по-малкия блат. Тоест отстрани трябва да остане непокрита обиколка от долния блат. След това върху втория блат сложете сметановия муси покрийте с третия блат, който е с големината на втория, но по-малък от първия. Върху всичко това излейте все още течния шоколадов мус и оставете в хладилник да стегне. Така ще получите торта, чиито борд и покритие са от шоколадов мус🙂. Получава се много красиво при разрязване.

За да приготвите шоколадовото желе, с което да покриете тортата загрейте сметаната, водата и захарта да заврят.  Оставете да поврят 5 минути и прибавете какаото. Необходимо е да бъркате през цялото време, за да не загори сместа. Ще познате, че основата за желето е готова, когате е толкова гъста, че при потапянето на лъжица, тя е покрита с шоколад. Махнете от котлона и прибавете предварително разтопения желатин. Оставете сместа да се охлади, но без да стяга напълно. Залейте тортата.

Ако желаете преди да сложите мусовете върху блатовете, бихте могли да ги сиропирате. Аз го правя, защото обичам сочни торти. В случая блатовета са сиропирани със захарен сироп (1ч.ч вода и 1/3 ч. ч захар, които се варят до сгъстяване), сварен с лимонови кори, карамфил и кардамом.

Украсете по ваш вкус с шоколадови фигурки, които сте приготвили от разтопен шоколад върху фолио.

2013-01-06 10.33.44 2013-01-06 10.33.37

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s