Торта сърце за годишнина

Днес стават 10 години брачен живот с милата ми половинка! 10 години любов, страст, разбирателство, уважение! Дай боже още 10 пъти по толкова и да сме живи и здрави да се обичаме!

Естествено е такава кръгла годишнина да се отбележи с торта🙂

Тортата е богата на вкусове – портокал, бял и черен шоколад, портокалови корички, орехи. Божествено!

Необходими продукти:

За блата:

6 яйца

1 чаена чаша пудра захар

1 чаена чаша брашно

1 супена лъжица какао

150 гр. смлени орехи

1 бакпулвер

За сиропа, с който се сиропират блатовете:

1/3 ч.ч. захар

3/4 ч. ч. вода

ром или ромова есенция

сокът от два портокала

1 ч.л. канела

2 бр. кардамом

За поръсване върху блатовете:

150 гр. едро нарязани орехи

нарязани портокалови корички

За мус от бял шоколад:

100 гр. бял шоколад

100 гр. течна сладкарска сметана

1 ч.ч. бита сметана (получена от разбиването на 1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана)

За мус от черен шоколад:

100 гр. черен шоколад

100 гр. течна сладкарска сметана

1 ч.ч. бита сметана (получена от разбиването на 1/2 ч.ч. течна сладкарска сметана)

За да направите блатовете, разделете белтъците на яйцата от жълтъците. Разбийте белтъците с малко сол на сняг и постепенно прибавете половината захар до постигането на твърда и лъскава смес. Разбийте жълтъците с другата половина от захарта на гладък крем. Към жълтъчната смес започнете да прибавяте постепенно от разбитите белтъци и брашното, като ги редувате. Разбърквайте внимателно. Накрая прибавете смлените орехи и бакпулвера. Ако орехите са влажни, предварително ги подсушете за около 1 минута в микровълнова фурна. Печете блата при 180С за около 30-40 минути (проверете с клечка дали е готов). Оставете блата да изстине добре и го разрежете на три части.

Сиропа за сиропиране се приготвя като се оставя да заври водата със захарта, прибавят се ароматите и се оставя да ври около 10-15 минути. Малко преди да се свали от огъня се прибавя сокът от портокалите.

Мусовете се правят лесна като се загрее течната сметана до точка на кипене, в нея се сложи шоколада, бърка се до разтопяването му (не на огъня) и се оставя да се охлади. Прибавя се битата сметана и леко се разбърква.

Портокаловите корички също са лесни за приготвяне, но изискват време. Има вариант да си купите готови. Ако решите да ги правите сами, обелете портокалите, изчистете корите максимално от бялата част и ги нарежете на лентички. Варете ги 10-тина минути във вода, след което изхвърлете тази вода и оставете корите да врят в смес от 1/3 ч.ч захар и 2/3 ч.ч. вода 15-тина минути или докато сиропа изври. Разстелете ги върху захар и добре ги оваляйте, оставете да изстинат.

Тортата се сглобява като се редят блат, сиропира се, поръсва се с нарязани орехи и портокалови корички, покрива се с мус от черен шоколад, следва блат, сиропира се, поръсва се орехи и корички, покрива се с мус от бял шоколад, блат, сиропиране и украса.

Украсата на тортата е непретенциозна – целувки и сметана.

2012-12-08 14.27.50 2012-12-09 14.03.52 2012-12-08 14.28.23

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s