Меденки „Наталия“

Коледа наближава🙂. И е време да се изпробват рецепти за коледни сладки и меденки.

Тези меденки са изключително лесни, но пък много вкусни. И се казват Наталия, защото рецептата е на една много симпатична млада дама и надявам се моя приятелка, която се казва Наталия.🙂

Необходими продукти:

За тестото:

500 гр. брашно + 1 п. бакпулвер

3 яйца

150 гр. меко масло

150 гр. пудра захар

150 гр. мед + 1 ч.л. сода

2 с.л. какао

канела и смлян карамфил на вкус

За глазурата:

125 гр. пудра захар

1 белтък

2-3 капки лимонов сок

боя за хранителни цели

За да направите тестото, смесете всички продукти. Най – лесно става, ако започнете със захарта, яйцата, маслото и меда, а после прибавите брашното, какаото и подправките. Последователността, обаче, не е от значение. Важното е да се получи гладко тесто, което да престои около час в хладилника, за да може маслото в него да се стегне и да може да се разточва. Тестото се разточва на кора с дебелина около 0,5 см и се изрязват форми. Пекат се на 170-180С в предварително загрята фурна около 10 минути. Ако печете повече, ще станат доста твърди.

След като меденките изстинат се украсяват с глазурата, приготвена от смесването на пудрата захар с белтъка и лимоновия сок. Нужно е единствено желание и въображение🙂.

От тази доза продукти се получават около 100 меденки. Аз направих половината, като необходимите 3 яйца разделих на 1 яйце и един жълтък за меденките, а белтъкът, който остана използвах за глазурата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s