Торта с целувки и шоколадов мус

Много приятна и лека комбинация от целувчен и шоколодов вкус. Тортата е с два блата, пълнеж от шоколадов мус и целувки.

Посочените продукти са за форма с диаметър 20 см.

Необходими продукти:

За блатовете:

3 белтъка

210 гр. захар

сокът от половин лимон

щипка сол

За шоколадовия мус:

100 гр. черен шоколад

1 чаша бита сметана

3 жълтъка

2 супени лъжици какао

захар (на вкус)

 

За да направите блатовете, трябва да разбиете белтъците на твърд сняг като за целувки. Белтъците се разбиват в абсолютно сух и не пластмасов съд (пластмасата задържа мазнини, които пречат да се образува твърд сняг). В началото на разбиването се прибавя сол, когато се образува пяна се добавя лимоновия сок, а после постепенно се прибавя захарта, която се сипва по края на съда, не в средата. След като имате твърд  белтъчен сняг, очертавате дъното на формата за торта върху хартия за печене (на два кръга) и шприцовате в спирала от центъра към външността на кръговете. Така получавате дав блата, които печете на около 100С около час и половина. След изпичането обръщате блатовете и връщате в изключената фурна, за да изсъхнат добре (най-добре за една нощ). Ако ви е останала смес след шприцоване на блатовете, направете я на целувки, които да сложите в пълнежа. Така се получи при мен.

За да направите муса разбивайте жълтъците със захарта на водна баня до получаването на гладък крем, свалете от огъня, прибавете какаото и стопения шоколад и след като сместа се охлади добавете и разбитата сметана.

Подредете тортата като редите блат, мус, целувки, мус, блат.

Украсете по ваше желание.

Аз украсих с разтопен шоколад, поръсих с какао, а розите са от шоколадов фондан.

Шоколадов фондан:

50 мл. вода

50 гр. захар

150 гр. глюкоза

500 гр. шоколад

Водата и захарта се загряват до кипване. Добавя се глюкозата и се вари до пълното й разтваряне. Сместа се охлажда (до 40С). Прибавя се към разтопения шоколад и се оставя да се втърди на стайна температура. Омесва се и се оформя. Може да се съхранява в свежо фолио в хладилник.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s