Погача за Прошка

Няма нищо особено в тази погача. Просто е хубава и е правена с любов за Прошка🙂

Тестото може да бъде всякакво – това, което най-често използвате.

Моето е от 3 яйца (без един жълтък, който оставих за намазване), 1 с.л. сол, 1 с.л. захара, 3 с.л олио, 200 гр. мляко, около 800 гр. брашно и 1 пакетче суха мая. Омесва се еластично тесто, което не лепне. За целта е възможно да се добави брашно или течност, в зависимост от използваното брашно и големината на яйцата.

Омесеното тесто разточете на три кори с големината на тавата и ги наложете една върху друга, като между тях мажете с меко масло. Направете 8 разреза по диаметрите на тавата, но без да режете до ръба на тавата. Ще получите 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник направете разрез от средата към края на тавата, но без да разрязвате върха и основата на триъгълниците. След това усучете всеки триъгълник отдолу нагоре и едновременно отвътре навън (дано да сте ме разбрали). Така ще получите фигурите. Оставете да втаса, докато напълни тавата. Намажете с жълтък, разбит в малко прясно мляко и печете около 45 минути при 190С. Добре е преди да сложите тавата в загрятата фурна да излеете малко вода на дъното на фурната, за да се вдигне пара. Така питката няма да изсъхва. След като опечете, завийте и оставете да изстине.

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s