Торта „Аби“ – торта с баварски крем и боровинки

Наскоро една прекрасна малка принцеса навърши 3 години и от бебе се превърна в малко момиче🙂 Да е жива и здрава! Подаръкът, който получи от нас беше торта (естествено). Изискването бе да няма шоколад, да е лека и вкусна. С майката на Аби (принцесата-рожденик) стигнахме до решението тортата да е пандишпанова с баварски крем и боровинки. Получи се много добро и меко съчетание на вкусове.

Необходими продукти:

За блата:

8 яйца

240 гр. захар

220 гр. брашно

За баварския крем:

500 мл. мляко

150 гр. захар

6 жълтъка

настъргана кора от един лимон

2 пакетчета ванилия

10 гр. (1 пакетче) желатин

200 мл. течна сметана

За боровинковия крем:

300 гр. сладко от боровинки

200 мл. течна сметана

За да приготвите блата, разбийте белтъци на яйцата на сняг, а жълтъците и захарта на пяна. Към жълтъчената смес прибавяйте по малко от пресятото брашно е снежните белтъци като ги редувате. Разбърквайте внимателно, за да остане сместа въздушна. Печете в набрашнена форма, чието дъно е покрито с хартия за печене. Ако фурната ви е с вентилатор, печете на 160С около 30-40 минути на второ ниво. Ако нямате вентилатор, увеличете градусите на 180С. Когато блатът е напълно изстинал (най-добре на следващият ден), разрежете на три.

Баварският крем се приготвя като сложите млякото със захарта да кипнат. Жълтъците се разбиват, прибавя се малко от горещото мляко, за да се темперират и се изсипват при млечно-захарната смес. Кремът се вари около 5 минути на умерен котлон и с непрекъснато бъркане. След като махнете крема от котлона, прибавете предварително накиснатия и втечнен желатин, разбъркайте и оставете да изстине. Прибавете сметаната, разбита на сняг с внимателно бъркане.

За боровинковия крем, прибавете 2-3 супени лъжици гореща вода към сладкото от боровинки, за да стане хомогенна смес. Прибавете, разбитата на сняг сметана.

Наредете тортата като сложите блат, баварски крем, блат, боровинков крем, блат.

Украсата е по ваш вкус и желание.

В случая тортата е покрита със захарен фондан и е украсена с цветя от фондан. Етажите са направени с помощта на подпори от сламки (с удоволствие ще обясня на всеки, който се интересува).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s