Панакота

Панакота е най-общо е крем от желирана сметана. Има много вариации на този крем – сметана се смесва с кисело или прясно мляко, залива се с различен топинг. Аз направих рецепта на Дейвед Лебовиц, която е най-близо до оригинала.

Необходими продукти:

1 л. течна сметана с висока масленост

1/2 чаена чаша захар

ванилия

2 пакетчета желатин (20гр)

6 супени лъжици студена вода

сладко или друг топинг (в случая е използвано сладко от вишни)

Накиснете желатина във водата и оставате около 10 минути да набъбне.

Загрейте сметаната със захарта и след като кипне я махнете от котлона. Прибавете ванилията и бъркайте до пълно разтваряне на захарта.

Изсипете горещата сметана върху желатина и бъркайте до разтапянето на желатина.

Насипете сместа във формички, които се намокрили с вода или намазали с масло.

Охладете в хладилник поне 3-4 часа.

Преди сервиране, извадете панакота от формата, залейте с топинг или сладки и консумирайте с удоволствие.

Добър апетит!

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s