Торта сърце за 15 септември

Понеже тази година сме втори клас и решихме да си направим торта по случая и да поканим приятелки да я споделят с нас. По желание на второкласничката тортата е с формата на сърце🙂. Блатовете са орехови, а кремовете – шоколадов и портокалов. Получи се много добра торта – опиталите да кажат🙂

Необходими продукти:

За блатовете:

6 яйца

1 чаена чаша пудра захар

1 чаена чаша брашно

1 супена лъжица какао

150 гр. смлени орехи

1 бакпулвер

За сиропа за блатовете:

1/3 чаена чаша захар

1/3 чаена чаша вода

20 гр. бренди, ром или уиски (може и без него)

За шоколадовия крем:

200 гр. натурален или горчиво-сладък шоколад

100 гр. течна сладкарска сметана

50 гр. масло

1 чаена чаша бита сметана

За портокаловия крем:

100 гр. мляко

100 гр. течна сладкарска сметана

3 жълтъка

ванилия

50 гр. захар

50гр. брашно

50 гр. царевично нишесте

настъргана кора от 1 портокал

За да направит блатовете, разделете белтъците на яйцата от жълтъците. Разбийте белтъците с малко сол на сняг и постепенно прибавете половината захар до постигането на твърда и лъскава смес. Разбийте жълтъците с другата половина от захарта на гладък крем. Към жълтъчената смес започнете да прибавяте постепенно от разбитите белтъци и брашното, като ги редувате. Разбърквайте внимателно. Накрая прибавете смлените орехи и бакпулвера. Ако орехите са влажни, предварително ги подсушете за около 1 минута в микровълнова фурна. Печете блата при 180С за около 30-40 минути (проверете с клечка дали е готов). Оставете блата да изстине добре и го разрежете на три части.

Сиропа за блатовете пригответе като оставите захарта и водата да поврят до леко сгъстяване, а след това прибавете алкохола.

Шоколадовият крем всъщност е крем Ганаш, към който е прибавена бита сметана. Загрейте сметаната до кипване, махнете я от котлона и прибавете начупеният шоколад и маслото. Бъркайте до получаването на гладка и лъскава смес. След като изстине с внимателно бъркане добавете битата сметана.

Портокаловият крем е основен сладкарски крем с добавка от портокалови корички. Разбийте жълтъците със захарта. Пресейте брашното и нишестето и добавете към жълтъците. Кипнете млякото с ванилията и още топло и с непрекъснато разбъркване го прибавете към получената жълтъчено-брашняна смес, добавете портокаловата кора. Сложете  на умерен огън да заври. Свалете от котлона и бъркайте до сгъстяване. Прецедете, за да отстраните портокаловите корички  и да остане само аромата.

Сглобете тортата като редите сиропиран блат, шоколадов крем, сиропиран блат, портокалов крем, сиропиран блат.

Украсете по ваш вкус.

Нашата торта е покрита с маслен крем в различни цветове, а цветето е направено от желатин.

Честит първи учебен ден на всички!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s