Торта „Бруно“

Днес един чудесен мопс на име Бруно празнува първият си рожден ден. Да му е честит! Неговата собственичка Силвия поръча торта за него (е, не точно за него🙂 ) и заедно решихме, че тортата трябва да е под формата на кокал, за да се разбира, че става въпрос за кучешки рожден ден. Получи се много интересна и вкусна торта – какаови блатове, шоколадов мус с кафе и крем Рафаело. И за мен беше истинско удоволствие да направя нещо ново и интересно, което да достави радост.

Необходими продукти:

За блатовете:

1/3 чаша и 1 супена лъжица брашно

1/3 чаша и 1 супена лъжица какао

4 големи яйца (или 5 по-малки)

2/3 чаша захар

1/2 чаша разтопено горещо масло

За захарния сироп (с него се напояват блатовете):

1/3 чаша вода

1/3 чаша захар

30 – 50 мл. малинов ликьор (може уиски или бренди)

За шоколадовия мус:

150 гр. натурален шоколад

2 жълтъка

3 супени лъжици захар

1 супена лъжица какао

3-4 супени лъжици сварено кафе

1 чена чаша бита сметана

За крем Рафаело:

1 кутия кондензирано мляко (около 400мл)

250 гр. меко масло

150 гр. кокосови стърготини

За да направите хубави и пухкави блатове е абсолютно задължително да пресеете брашното и какаото поне три пъти. Тестото Женоаз се прави без набухватели и се надига „от силата на яйцата“. Така че, много е важно продуктите да се пресеят, за да станат по-фини и да се наситят с въздух. Разбийте яйцата със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и леееко да се сгъстяват. После ги разбийте с миксер до пълното има сгъстяване. Сместа трябва да е пухкава и да прави лентички по повърхността, когато я разбивате. Прибавете към нея половината брашно и какао и разбъркайте внимателно с лопатка и с повдигащи движения, за да остане пухкаво тестото. Добавете и другата половина на брашното и какаото. Малка част от така полученото тесто прибавете към разтопеното горещо масло и разбъркайте. Прибавете маслената смес към голямото количество тесто и разбъркайте внимателно и отново с повдигащи движения. Намаслете форма за торта (диаметър 23 см) и покрийте дъното й с хартия за печене. Изсипете тестото и печете около 40 минути при 175С на второто ниво на фурната. Изпеченото тесто леко пружинира при допир и не е влажно отгоре. Получава се много фин и копринен блат. Изчакайте блата да се охлади добре, за да го разрежете по-лесно и да не се накъса. Рязането става лесно с назъбен нож за хляб като въртите блата. Разрежете на три.

Пригответе захарния сироп като смесите захарта и водата и оставите на котлона да кипне и да се сгъсти леко. Прибавете алкохола.

Пригответе шоколадовия мус като разбиете жълтъците със захарта на водна баня до получаването на пухкава смес. Махнете от котлона и прибавете разтопения шоколад, какото и кафето. Оставете да изстине и внимателно добавете разбитата сметана.

Крем Рафаело се приготвя като се разбият кондензираното мляко и маслото до получаването на крем, а след това се прибавят кокосовите стърготини. Ако кремът не ви е достатъчно сладък, може да прибавите пудра захар.Оставете в хладилник да стегне.

Подредете тортата. Сложете блат, сиропирайте, намажете с крем Рафаело, сложете втория блат, сиропирайте, сложете шоколадов мус, покрийте с третия блат и отново сиропирайте.

За да се получи формата на кокал, блатовете са изрязани с помощта на предварително подготвен шаблон от хартия. Тортата е покрита със захарен фондан, украсите също са от фондан.

Да им е сладко на Силвия и Евгени! И да слуша Бруно!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s