Торта „Приятелки“

В нашето семейство 15 август се отбелязва тържествено, защото на този ден кръщавахме голямата ни дъщеря. Реших тази година да поканя две мои приятелки, с които се знаем от 30 години (но не ние сме стари, а от много малки се познаваме :)). Трябваше да помисля за торта, която да угоди на всички вкусове. За Силвия трябваше да има крем с Маскарпоне (задължително!), а за Галя да има шоколад, но да няма ядки (в никакъв случай!). Затова измислих нещо, което в крайна сметка събра аплодисментите на всички (на съпрузите на приятелките също, а и на моето семейство) и се хареса толкова много, че даже поръчаха пак да направя🙂. Получи се торта с блатове шоколадов женоаз, вафлени пурички, шоколадов ганаш и крем от Маскарпоне и бита сметана с портокалов сок, портокалови корички и шоколадови стърготини. За да изглежда тържествено, тортата е покрита с фондан във формата на кошница с цветя (рози). Въпреки, че тортата е „богата“ (има много съставки и вкусове), никак не е трудна за изпълнение, защото и блатовете и кремовете не са никак сложни. Получи се много добър баланс между шоколадов вкус, хрупкави вафлички и свежестта на крема с Маскарпоне.

Необходими продукти:

За блатовете:

1/3 чаша и 1 супена лъжица брашно

1/3 чаша и 1 супена лъжица какао

4 големи яйца (или 5 по-малки)

2/3 чаша захар

1/2 чаша разтопено горещо масло

За захарния сироп (с него се напояват блатовете):

1/3 чаша вода

1/3 чаша захар

30 – 50 мл. малинов ликьор (може уиски или бренди)

За шоколадовия ганаш:

100 гр. горчиво-сладък или млечен шоколад

100 гр. течна подсладена сметана

30 гр. масло

канела

вафлени пурички (без пълнеж, най-обикновени)

За крема с Маскарпоне:

1 кутия Маскарпоне

сокът от 1 портокал

настъргана кора от 1 портокал

1/2 чаша захар (или според вашия вкус)

100 гр. настърган натурален шоколад

4 чаши бита сметана

ванилия

За да направите хубави и пухкави блатове е абсолютно задължително да пресеете брашното и какаото поне три пъти. Тестото Женоаз се прави без набухватели и се надига „от силата на яйцата“. Така че, много е важно продуктите да се пресеят, за да станат по-фини и да се наситят с въздух. Разбийте яйцата със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и леееко да се сгъстяват. После ги разбийте с миксер до пълното има сгъстяване. Сместа трябва да е пухкава и да прави лентички по повърхността, когато я разбивате. Прибавете към нея половината брашно и какао и разбъркайте внимателно с лопатка и с повдигащи движения, за да остане пухкаво тестото. Добавете и другата половина на брашното и какаото. Малка част от така полученото тесто прибавете към разтопеното горещо масло и разбъркайте. Прибавете маслената смес към голямото количество тесто и разбъркайте внимателно и отново с повдигащи движения. Намаслете форма за торта (диаметър 23 см) и покрийте дъното й с хартия за печене. Изсипете тестото и печете около 40 минути при 175С на второто ниво на фурната. Изпеченото тесто леко пружинира при допир и не е влажно отгоре. Получава се много фин и копринен блат. Изчакайте блата да се охлади добре, за да го разрежете по-лесно и да не се накъса. Рязането става лесно с назъбен нож за хляб като въртите блата. Разрежете на три.

Пригответе захарния сироп като смесите захарта и водата и оставите на котлона да кипне и да се сгъсти леко. Прибавете алкохола.

Направете шоколадовия ганаш като кипнете течната сметана и прибавите начупеният шоколад, канелата и маслото (сметаната да не е на котлона). Разбърквайте докато шоколадът се стопи напълно и сместа стане гладка и лъскава.

За да приготвите крема с Маскарпоне, смесете кутия Маскарпоне с портокаловия сок и захарта и разбийте леко с миксер. Прибавете настърганата кора на портокала, ванилията и настъргания шоколад. Разбъркайте (не с миксера :)). След това прибавете битата сметана, като бъркате внимателно. Само като напомняне: за да приготвите битата сметана е необходимо да разбиете с миксер студена течна сметана до получаването на „сняг“, тоест да задържа формата си.

Започнете да редите тортата в следния ред. Слагате в тортената форма блат, сиропирате със захарния сироп, намазвате с ганаш на тънък слой, слагате половината от вафлените пурички и покривате с крема с Маскарпоне. Добре е да редите пуричките по радиусите на формата, за да не ви пречат прекалено при разрязването на тортата, но може да ги наредите и по друг начин. Слагате втория блат, сиропирате, намазвате с ганаш, слагате пурички и крем с Маскарпоне. Покривате с трети блат и сиропирате. Оставете формата в хладилника да стегне (най-добре цяла нощ).

Извадете охладената торта от формата. Ако ще покривате с фондан и необходимо да я намажете с маслен крем (масло, пудра захар и ванилия) и да я оставите за малко в хладилник, за да стегне. Ако няма да правите фонданова украса, бихте могли да намажете цялата торта с част от крема с Маскарпоне. Друг вариант е да я покриете с шоколадов ганаш в съотношение 3 части шоколад и 1 част течна сметана, за да получите кувертюр. Аз бих избрала вторият вариант, защото имам пристрастеност към шоколадови торти🙂.

И така от комбинацията на различни вкусове се получи много добра торта, приготвена с много любов🙂. Специален поздрав за Галя и Силвия!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

4 thoughts on “Торта „Приятелки“

  1. Здравейте! Тортата изглежда прекрасно. Искам да попитам колко грама е маскарпонето (кутия от 250 гр. или 500 гр.)? Вафлените пурички цели ли се слагат или натрошени? И ако може още един въпрос (ако можете да ми помогнете) – решила съм да направя тортата за рождения ден на сина ми, а отгоре да я украся с готов диск от фондан – не зная как да го поставя – дали с маслен крем само да измажа и да го поставя отгоре или)
    Предварително много благодаря!😉

    • Дано не съм зякъсняла с коментара🙂
      Маскарпонето е 500гр.
      Пуричките слагам цели, но и да има някоя счупена – няма проблем.
      При всички случаи под фондана трябва да има нещо, което да изравни повърхността. Масления крем е добъп вариант и спокойно може да измажете само отгоре, а бордовете да украсите по друг начин. Или пък измажете цялата торта. Само не забравяйте, че масленият крем е с по-тежък вкус, така че мажете тънък слой. И внимавайте фондана да няма допир да сметанов крем, защото от сметаната се топи.
      Успех! И да споделите какво се е получило!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s