Пататник

Като всяко простичко ястие и това се оказа много вкусно. Пататникът е типично родопски и има много разновидности. На практика почти всяко родопско селище си има собствена рецепта за пататник. Някои го правят само от картофи, в други рецепти присъстват яйца и сирене или пък се прави с кори за баница. Казано иначе, пататникът е вид баница с картофи. Аз направих една от цялото многообразие рецепти, която ми се стори най-привлекателна. И се получи много добре🙂. И тъй като се сдобих и с родопски картофи и ползвах тях, идилията беше пълна🙂.

Необходими продукти:

1,5 кг. картофи

1 яйце

100 гр. сирене

3 – 4 супени лъжици олио

кашкавал за поръсване

сол

мащерка

чубрица

джоджен

Настържете картофите и сиренето на едро ренде. Ако картофите пуснат много вода, отцедете ги. Смесете картофите, сиренето, яйцето, олиото, солта и подправките. Внимавайте със солта, защото заедно със сиренето може да пресоли ястието. От подправките сложете по една – две щипки. Разстелете сместа в подмазана тава и я притиснете към дъното. Дебелината на сместа в тавата трябва да е около 1 – 2 сантиметра, за да може да се опече. Печете на 200С до получаването на хрупкава, зачервена коричка. По принцип, би трябвало да обърнете пататника, за да се зачерви и долната кора, но аз не го направих и това не се отрази на вкуса. Поръсете с кашкавал и запечете за още 5 – 10 минути.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s