Родопски боб

Наскоро си направихме малка семейна разходка из Родопите. Освен, че видяхме много планинска красота и се насладихме на чудесното родопско спокойствие, се сдобихме и с родопски боб. От онзи дребничкият и шарен боб, за който всички сме чували колко е вкусен. В интерес на истината бобът не е от любимите ми храни и подходих с известно предубеждение. Затова реших, че като ще е гарга – да е рошава и приготвих родопския боб по родопска рецепта. Получи се фантастично ястие, дори за мен и въпреки моя скептицизъм🙂

Необходими продукти:

0,5 кг. шарен родопски боб (от дребния)

2 глави лук

2 чушки

2 моркова

1 домат

чубрица

джоджен

сол

черен пипер

2 – 3 супени лъжици брашно за запръжката

1 супена лъжица червен пипер за запръжката

олио

Родопският боб се приготвя съвсем като традиционния, поне до един момент. Необходимо е да го накиснете предварително (от предната вечер). Сложете боба да заври и сменете водата. Оставете го да къкри. След около час – час и половина прибавете едро нарязаните зеленчуци. Когато бобът е сварен (при мен това се получи след 2 часа и половина) добавете нарязаният на кубчета домат, солта и подправките. Оставете да поври още десетина минути. Направете запръжка като загреете олиото в тиган и прибавите брашното и червеният пипер. Изсипете горещата запръжка във врящия боб и оставете да поври десетина минути. Бобът трябва да стане гъст. Пресипете бобената яхния в тава и печете около 30 минути на 200С. Когато е готов бобът получава прекрасна зачервена коричка. Консумирайте с удоволствие!

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s