Тарта с рикота и праскови

Ако обичате плодови сладкиши или имате повечко плодове, това е един чудесен и лек сладкиш, който може да търпи всякакви импровизации🙂. Обичам рецепти, в които има възможност за творчество, а и това е един добър начин да се постигне разнообразие на сладкиши, приготвени по подобен начин.

Необходими продукти:

За тартата:

1 чаена чаша масло (със стайна температура)

1/3 чаена чаша захар

4 жълтъка

2 чаени чаши брашно

1 чаена лъжичка сол

За плънката:

1 кутия сирене Рикота (250гр)

1 чаена чаша бита сметана

ванилия

пудра захар на вкус

3 – 4 супени лъжици кисело мляко

5 – 6 бр. праскови

канела

За да приготвите тартата, разбийте маслото и захарта на крем, прибавете жълтъците един по един, солта, а след това брашното на части. Получава се меко маслено тесто. Оформете го на диск и сложете в хладилника да стегне около 1/2 час. Тестото се прави много лесно и не изисква кой знае какви усилия🙂.

Когато тестото стегне, разточете го на кора с дебелина около 0,5 см. и сложете във формата за тарта. За да не се надигне дъното на кората при печенето, надупчете го с вилица на повечко места. Така тартата няма да загуби дълбочината си. Печете при 200-220С около 15-20 минути или до зачервяване. Оставете тартата да изстине.

Пригответе плънката като разбъркате сиренето рикота със захар на вкус, ванилия и киселото мляко до хомогенна смес. След това внимателно прибавете битата сметана. Сложете крема в тартата като не стигате съвсем до ръба. Изравнете.

Покрийте крема с праскови, които предварително сте нарязали на филии и сте задушили в тиган с малко захар, вода и канела. Украсете по ваш вкус и приберете в хладилник да стегне.

За да разнообразите този сладкиш, бихте могли да използвате други плодове, вместо рикота да направите крем със заквасена сметана или сладкарски крем, да използвате други аромати – проявете въображение🙂.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s