Шоколадова торта с пеперуди

Предупреждавам, че тази торта е само за шокохолици🙂. Всичко в нея е шоколадово – блатовете, крема, кувертюра, пеперудите. В известна степен тортата е микс от видяни или гледани рецепти, така че е възможно да разпознаете части от други торти в нея🙂. Като вкус силно се доближава до торта „Сахер“ на сладкарници „Неделя“, което всъщност беше целта🙂. Изпълнението на тортата е изключително лесно, ако не се въвлечете в пеперудоправенето, което отнема време. Съветвам да направите пеперудите само, ако действително ви се занимава. Иначе просто залейте тортата с шоколадов кувертюр.

Необходими продукти:

За блата:

120 гр. натурален или полусладък шоколад

5 яйца

120 гр. захар

100 гр. меко масло

1 чаена чаша брашно

1 чаена лъжичка бакпулвер

ванилия

канела

3 супени лъжици вода

1 чаена чаша течна сметана

За сиропа за блатовете:

100 гр. сладко от кайсии

50 гр. гореща вода

ликьор, коняк или бренди на вкус

За крема:

1 чаена чаша ситно нарязани орехи

150 гр. млечен шоколад

1/2 чаена чаша течна сметана

3 чаени чаша бита сметана

За кувертюра:

200 гр. шоколадов кувертюр

70 гр. течна сметана

Добре е да направите блата предния ден, за да има достатъчно време да изстине и да се реже лесно. Разбийте маслото и захарта на крем. Прибавяйте един по един жълтъците. Разтопете шоколада в три супени лъжици вода (начупете шоколада, залейте го с горещата вода и бъркайте до хомогенна смес) и го прибавете към жълтъчената смес. Прибавете брашното, бакпулвера, канелата и ванилията, но не наведнъж, а постепенно. След това по същия начин прибавайте разбитите на сняг белтъци. Когато прибавяте брашното и белтъците, разбърквайте внимателно с повдигащи движения, за да се насити тестото с въздух. Изсипете тестото във форма, намазана с масло и застлана с хартия за печене. Печете при 180С за около 45 – 50 минути. След изстиване на блата го разрежете на три части.

Пригответе сиропа, с който ще сиропирате блатовете като смесите сладкото от кайсии с горещата вода и предпочитания от вас алкохол. Всъщност спокойно може да не слагате алкохол, ако нямате или не искате🙂.

Кремът за тортата се приготвя от разтопения в течната сметана млечен шоколад (крем ганаш), към който прибавяте с внимателно бъркане битата сметана.

Подредете тортата. Сложете първият блат във формата, напоете с 1/3 от сиропа, поръсете с 1/2 чаена чаша орехи и покрийте с половината количество крем. Сложете вторият блат и повторете стъпките. Поставете третия блат и сиропирайте. Оставете в хладилник да стегне.

За да направите шоколадовия кувертюр разтопете кувертюра (или шоколад) в течната сметана. Съветвам ви да не изливате цялата получена смес върху тортата, защото рискувате да попие. Аз първо намазах цялата торта с известно количество от кувертюра, оставих в хладилника да стегне и след това залях с останалото количество.

С това тортата е готова. Украсата е въпрос на въображение и желание🙂. Пеперудите са направени от разтопен шоколод и пош, с който „изрисувах“ пеперудите върху хартия за печене, оставих ги да се втърдят в хладилника и преместих върху тортата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s