Типов хляб

Няма нищо по-вълшебно от правенето на хляб и усещането, когато обработваш тестото. Или поне за маниаци като мен е така🙂.

Типовият хляб не е толкова пухкав като белия и няма неговата лекота, но е също толкова вкусен – богат и плътен.

Необходими продукти:

800 гр. типово брашно

400 мл. вода

1 чаена лъжичка сол

1 пакетче суха мая (11гр.)

От всички продукти замесете гладко и еластично тесто. Имайте предвид, че количеството на съставките може да варира и затова си пригответе повечко брашно, в случай, че се наложи да прибавяте. Тестото не трябва да лепне и при допир трябва да „пружинира“. Оставете го да втаса до удвояване на обема. Времето за втасване варира в зависимост от температурата в помещението. Случвало се е тестото да втаса за 20 минути в жегите, но е имало моменти, в които съм го чакала час, че и повече🙂.

Втасалото тесто оформете по ваш вкус в подходяща тавичка (предварително намазнена) и печете до готовност при 190 С. Проверката става с клечка. Обикновено 45 – 50 минути са достатъчни, но зависи от фурната и от големината на оформения хляб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s