Гретен с картофи („Дофиноаз“)

Гретен (огретен, гратен) е общото название на ястия, които са поляти с мляко или сметанаи поръсени със сирена или кашкавал. Основата на ястието може да е различна – картофи, тиквички или каквото ви хрумне. Гретен се прави във фурна и в специфичен съд (какъвто аз нямам :)).

В случая аз приготвих гретен от картофи, тъй като предната вечер гледах телевизия Фиеста, предаването на мисис Чайлд и мосю Пепен, където приготвяха такъв гретен и това беше чудесна идея за вечеря🙂.

Необходими продукти:

1 кг. картофи (или повече, ако съдът ви е голям)

2 – 3 чаени чаши прясно мляко

2 скилидки чесън

масло

сол

черен или бял пипер

индийско орехче (по желание)

Нарежете картофите на тънки шайби, прибавете счукания чесън, пипер, индийско орехче и сол. Залейте с млякото, поръсете с парченца масло. Сложете да се пече във фурната на 200С за около 45 минути. Бихте могли преварително да сложите съда на котлона до завиране на млякото и след това да преместите във фурната. Така ще се сготви по-бързо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s