Рататуи

Не става въпрос за плъхчето от едноименния филм🙂, а за френското зеленчуково ястие. Рататуи обикновено се прави от тиквички, патладжани, домати, лук, чушки. Може да бъде във вариант на фурна или пък да се задуши. Оригиналният рататуи изисква зеленчуците да са нарязани на кубчета и всички продукти да се запържат отделно, а след това да се пекат или задушават заедно. Силно прилича на нашия гювеч, но в рататуи не се слагат картофи и се използват типичните за Франция подправки – риган, босилек, розмарин, мащерка.

Моят рататуи не следва оригиналната рецепта, а е разновидност – направен е от продуктите, които имах. И не ги приготвях отделно, а направо заедно. И нарязах зеленчуците на шайби, а не на кубчета🙂.

Необходими продукти:

2 патладжана

4 чушки (зелени)

2 глави лук

1 тиквичка

5 – 6 броя пресни домати (или консервирани, аз използвах консервирани)

зехтин

2 – 3 бр. скилидки чесън

мащерка

риган

босилек

розмарин

сол

Обелете патладжаните (може да ги оставите с кората, но аз лично не я обичам). Нарежете ги на шайби (с дебелина около 0,5 см), посолете и ги оставете да се отцедят, за да излезе горчивината им. Нарежете тичвичката на подобни шайби, посолете и оставете да се изцеди от излишната вода.

Пригответе доматен сос като запържите ситно нарязаните или смачкани скилидки чесън, а след това прибавите ситно нарязаните домати и оставит да ври около 20 минути. Прибавете сол, риган, розмарин и босилек.

Измийте нарязаните кръгчета патладжан. Застелете тавичка с хартия за печене, наредете шайбите патладжан без да се застъпват и ги запечете за около 15 – 20 минути във фурната на 200С. Това се прави, защото от всички продукти патладжанът се готви най-бавно.

Нарежете лука и чушките на шайби. На дъното на тавичка разстелете доматения сос, а върху него ветрилообразно подретете всички зеленчуци като ги застъпвате. Посолете, поръсете със зехтин и мащерка и печете около 40 минути на 190С.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s