Шоколадови трюфели

Шоколад, шоколад, шоколад…Какво по-добро от това! Трюфелите се правят лесно. Проблемът е да се намери рецепта. Ясно е, че основата е крем ганаш. Но тук идва проблемът с разнообразието на рецептите или по-скоро съотношението на сметаната и шоколада в ганаша. Общо взето всички рецепти, които видях са различни🙂. В крайна сметка реших да се доверя на постулатите в тази сфера, а именно – ганашът за трюфели да е в съотношение 2:1 шоколад към сметана. Всичко друго е въпрос на аромати и желание🙂. Аз реших да направя 4 вида шоколадови трюфели – с различен аромат и с различно покритие. Получиха се ванилови трюфели с какаово покритие, трюфели с ром с кокосово покритие, портокалови трюфели с пудра захар и натурални с филиран бадем.

Необходими продукти:

400 гр. натурален шоколад

200 гр. течна сметана

ванилова есенция или ванилия на прах

есенция ром

1 портокал

филирани бадеми за покритие

пудра захар за покритие

какао за покритие

кокосови стърготини за покритие

Сложете течната сметана на котлона да клокне, отстранете я от огъня и прибавете начупеният шоколад. Разбърквайте до получаването на еднородна и гладка смес. Разделете сместа в четири купички и във всяка прибавете желаните аромати ( есенция ром, сокът и кората от портокал, ванилова есенция). Едната купичка оставете натурална – без есенции. Така ще получите основи за четирите вида трюфели. Покрийте купичиките със свежо фолио (за да не поемат други аромати) и ги оставете в хладилника за няколко часа или за цяла нощ. Шоколадът ще се втърди, но не прекалено. С лъжичка взимайте от шоколада и правете топчета с големина, която ви харесва. Всяко топче овъргаляйте в съответното покритие (пудра захар, какао, кокосови стърготини, филиран бадем). Готовите трюфели отново приберете в хладилник да стегнат. За по-голямо удобство може да сложите всеки трюфел в отделна хартиена капсула. Съхранявайте трюфелите в кутия, за да запазят ароматите си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s