Торта „Лебедово езеро“

Тортата няма нищо общо с балета, а само с езерото и лебедите🙂. Понеже имахме детско гости у нас и реших да приготвя лека на вкус торта и с украса, която да зарадва децата. Тортата е женоаз (по изключение не шоколадов) с портокалов крем и шоколадов мус.

Необходими продукти:

За блатовете:

2/3 чаена чаша брашно

2/3 чаена чаша захар

4 яйца

1/2 чаена чаша разтопено горещо масло

За захарния сироп (с него се напояват блатовете):

1/3 чаша вода

1/3 чаша захар

За шоколадовия крем:

100 гр. натурален шоколад

1/2 чаена чаша течна сметана

1 чаена чаша бита сметана

За портокаловия крем

1 кутия крема сирене Филаделфия

1 портокал

захар на вкус

1 чаена чаша бита сметана

За украсата:

захарен фондан

сладкарски бои

За да приготвите блатовете пресейте брашното. Разбийте яйцата със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и леко да се сгъстяват. После ги разбийте с миксер до пълното има сгъстяване. Сместа трябва да е пухкава и да прави лентички по повърхността, когато я разбивате. Прибавете към нея половината брашнои разбъркайте внимателно с лопатка и с повдигащи движения, за да остане пухкаво тестото. Добавете и другата половина на брашното. Малка част от така полученото тесто прибавете към разтопеното горещо масло и разбъркайте. Прибавете маслената смес към голямото количество тесто и разбъркайте внимателно и отново с повдигащи движения. Намаслете форма за торта (диаметър 23 см) и покрийте дъното й с хартия за печене. Изсипете тестото и печете около 40 минути при 175С на второто ниво на фурната. Изпеченото тесто леко пружинира при допир и не е влажно отгоре. Получава се много фин и копринен блат. Изчакайте блата да се охлади добре, за да го разрежете по-лесно и да не се накъса. Рязането става лесно с назъбен нож за хляб като въртите блата. Разрежете на три. Най-добре е да направите блата предния ден – тогава се реже най-лесно.

Шоколадовия крем се приготвя като загреете течната сметана докато клокне. Свалете я от огъня и сложете в нея начупеният шоколад. Бъркайте до получаването на еднородна маса. Когато сместа е напълно изстинала внимателно прибавете битата сметана.

За портокаловият крем разбийте с миксер крема сиренето, сокът от портокала и настърганата кора на портокала. Добавете захара на вкус като отбележите факта, че битата сметана, която ще сложите също е подсладена. Прибавете с внимателно бъркане битата сметана.

Направете сироп за блатовете като сложите водата и захарта да врят до лекото им сгъстяване. По желание може да прибавите аромат или ликьор.

Сглобете тортата. Поставете първият блат в тортена форма. Сиропирайте. Намажете портокаловият крем. Поставете вторият блат и сиропирайте. Разстелете шоколадовия крем. Завършете с третия блат и отново сиропирайте. Оставете в хладилник да стегне.

Преди да облечете с фондан, трябва да намажете тортата отвсякъде с маслен крем, за да залепне фондана. В случая аз използвах бита сметана, защото ми беше останала от кремовете. Получи се.

Оттук нататък се отдайте на творчество и на въображението си. И се заредете с търпение🙂. Ако някой се интересува как се правят водните лилии – мога да му споделя. На мен ми се получиха от третия път (или на втория час :)). Но в крайна сметка намерих технологията. Сигурно има и други варианти, но този е самоделен🙂 и лаишки🙂.

В крайна сметката гостите се зарадваха много и на украсата, и на вкуса на тортата. Което беше целта на занятието🙂.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s