Питка с масло и хлебчета със сусам

Всъщност и питката, и хлебчетата са от едно и също тесто. Предложените количества стигат и за двете, така че, ако решите да направите само питката (или само хлебчетата), просто направете тестото с половин доза от продуктите🙂.

Необходими продукти:

1 кг. брашно (възможно е да ви трябва и малко повече или по-малко, зависи как ще поеме тестото)

4 яйца (отделете единият жълтък за намазване)

3 супени лъжици олио

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

100 мл. вода

200 мл. прясно мляко

1 пакетче суха мая

1/4 пакет масло (със стайна температура)

сусам

От брашното, маята, яйцата, солта, захарта, олиото, водата и прясното мляко замесете гладко и еластично тесто (на ръка или в машина – както е удобно за вас). О половината тесто разточете кора (6-10мм). Намажете кората с дебел пласт масло – аз поне обичам много масло. Завийте на руло. Нарежете рулото на парчета с дебелина около 7-8 см (все пак трябва да се съобразите и с височината на тавата, в която ще печете). Парчетата наредете в намаслена тава с отрязаните краища нагоре (на снимката се вижда ясно). Оставете да втаса докато удвои обема си. Намажете с жълтък.Печете на 180-190С за около 40 минути. Ако тестото започне да изгаря отгоре покрийте с фолио. Проверете с клечка дали е готово. Готовата питка увийте в кърпа.

От другата половина на тестото направете топчета, с пръст пробийте дупка в средата и я разширете. Поставете „гевречетата“ в намаслена тава. По време на втасването гевречето ще загуби дупката и ще остане симпатична вдлъбнатинка. Оставете питките да втасат. Намажете с жълтък, поръсете със сусам (или друга подправка по ваш вкус) и печете на 180-190С за около 25-30 минути. Когато се зачервят отгоре, значи са готови. Увийте в кърпа.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s