Шоколадов женоаз с малини

Докато четях рецептата за тази торта имах съмнения, че заради шоколада тя ще бъде тежка и не много подходяща за горещото лято, което имаме в момента. Освен това ни бях правила блатове Женоаз и нямах представа дали ще ми харесат. На всичкото отгоре доста трудна ми се видя украсата и без малко да се разколебая. Но желанието за нещо шоколадово надделя🙂. И се оказа, че очите се плашат повече от ръцете и тортата всъщност е доста по-лесна от много други. На практика украсата отнема повече време от самата торта🙂.

Рецептата е взета от предаването „Пекарната на мисис Чайлд“ по телевизия Фиеста и беше представена от една американска сладкарка (чието име не помня).

Необходими продукти:

За блатовете:

1/3 чаша и 1 супена лъжица брашно

1/3 чаша и 1 супена лъжица какао

4 големи яйца (или 5 по-малки)

2/3 чаша захар

1/2 чаша разтопено горещо масло

За захарния сироп (с него се напояват блатовете):

1/3 чаша вода

1/3 чаша захар

30 – 50 мл. малинов ликьор (може уиски или бренди)

За шоколадовия крем:

150 гр. натурален шоколад

3 супени лъжици вода

1 чаша течна сметана

За белия крем:

2 чаши крем фреш (или 1 голяма опаковка заквасена сметана + 1 чаша бита сметана)

2 чаши малини

За украсата:

150 гр. шоколад (за предпочитане натурален)

филирани бадеми

1 1/2 чаша бита сметана

 

За да направите хубави и пухкави блатове е абсолютно задължително да пресеете брашното и какаото поне три пъти. Тестото Женоаз се прави без набухватели и се надига „от силата на яйцата“. Така че, много е важно продуктите да се пресеят, за да станат по-фини и да се наситят с въздух. Разбийте яйцата със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и леееко да се сгъстяват. После ги разбийте с миксер до пълното има сгъстяване. Сместа трябва да е пухкава и да прави лентички по повърхността, когато я разбивате. Прибавете към нея половината брашно и какао и разбъркайте внимателно с лопатко и с повдигащи движения, за да остане пухкаво тестото. Добавете и другата половина на брашното и какаото. Малка част от така полученото тесто прибавете към разтопеното горещо масло и разбъркайте. Прибавете маслената смес към голямото количество тесто и разбъркайте внимателно и отново с повдигащи движения. Намаслете форма за торта (диаметър 23 см) и покрийте дъното й с хартия за печене. Изсипете тестото и печете около 40 минути при 175С на второто ниво на фурната. Изпеченото тесто леко пружинира при допир и не е влажно отгоре. Получава се много фин и копринен блат. Изчакайте блата да се охлади добре, за да го разрежете по-лесно и да не се накъса. Рязането става лесно с назъбен нож за хляб като въртите блата. Разрежете на три.

Пригответе захарния сироп като смесите захарта и водата и оставите на котлона да кипне и да се сгъсти леко. Прибавете алкохола.

Пригответе шоколадовия крем като начупите шоколада и го залеете с 3 супени лъжици гореща вода. Разбъркайте го до получаването на гладка и хомогенна смес. Разбийте сметана на сняг (трябва да е студена) и прибавете към разтопения шоколад около 1 чаша бита сметана. Прибавайте сметаната постепенно и разбърквайте леко.

Белият крем се приготвя като се разбие на сняг т.нар Крем фреш. За съжаление аз не съм виждала такъв по магазините. Той представлява нещо като течна сметана, но е с по-висока масленост и леко кисел вкус. Успешно го замених със заквасена сметана. Разбих 1 голяма кофичка заквасена сметана до получаването на гладък крем и прибавих 1 чаша бита сметана. Не съм прибявала захар, тъй като течната сметана е подсладена.

Започнете да редите тортата.

Във формата за торта поставете първият блат, сиропирайте и нанесете шоколадовия крем. Сиропирайте вторият блат и от двете страни и поставете върху шоколадовия крем. Наредете малините плътно по блата и залейте с белия крем като леко натискате, така че да влезе и между малините. Поставете третият блат, сиропирайте и намажете с бита сметана.

Украсат е по-сложна, но спокойно може да я пропуснете, ако не ви се занимава. Със сигурност това няма да навреди на вкуса на тортата.

Разтопете 150 гр. шоколад на водна баня. За да направите борда на тортата изрежете хартия от лъскава или гланцирана хартия на лента, коато трябва да е с дължина равна на обиколката на тортата и ширина малко по-голяма от височината на тортата. Намажете с тънък слой разтопен шоколад и оставете шоколада леко да стегне, но без да се втърди напълно – трябва да е леко влажен. С хартиените ленти обвийте страните на тортата, като шоколада е откъм тортата. Сложете в хладилник да стегне. След около час извадете тортата и много внимателно махнете хартията. Около тортата се получава хубав шоколадов борд.

Останалият разтопен шоколад разстелете на тънък слой върху дънато на метална тава (от обратната страна на тавата) и оставете да стегне хубаво в хладилник. После с нож направете шоколадови стърготини. Поръсете ги върху тортата. поръсете и филираните бадеми.

Тортата става невероятно вкусна и много бързо свършва🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s