Тесто за тарта

Тарта се нарича печиво (сладко или солено), което има долна кора от маслено тесто, а отгоре е с плънка. Обикновено е изпечено в характерна форма с къдрави краища. Ако печивото е гръгло е тарта, ако е правоъгълно е тарт, ако са малки и кръгли формички – тарталети. В случая ще дам рецептата за тесто за сладка тарта. Оттам нататък всичко е импровизация. Плънката може да е всякаква – крем, плодове. Кремът може да приготвите сами – например жълтъци и захар, разбити до сгъстяване и побеляване над съд с вряща вода и с прибавени аромати и сметана. А може да се възползвате и от готовите сухи смеси за кремове и да украсите с плодове. Всичко е разрешено, стига да ви е вкусно и красиво🙂

Необходими продукти за маслено ронливо тесто:

200 гр. брашно

100 гр. масло

30 гр. захар

1/2 чаена лъжичка сол

1 яйце, разбито в две супени лъжици вода

Брашното се пресява, смесва се със захарта, солта и аромати, ако ще ползвате (ванилия например). Прибавя се нарязано СТУДЕНО масло и се меси бързо до получаването на смес, която прилича на едър пясък. Движенията, с които месите са по-скоро „пощипващи“🙂. Меси се бързо. Идеята е да се работи със студено масло и да не му позволявате да се розтопи от топлината на ръцете ви, защото тогава няма да получите пясъчната консистенция, която е необходима за ронливото тесто. Когато получите пясъчния вид на сместа, прибавете яйцето и месете по същия начин, докато получите обща смес, която е грапава и се рони по краищата. Тестото не трябва да получава гладка текстура. Направете топка от тестото, завийте във свежо фолио и оставете в хладилника за около час.

След като тестото се стегне достатъчно, извадете от хладилника, оставете го за 4-5 минути да се отпусне и го разточете с точилка на кора с дебелина 6 мм. Най-лесно се точи върху свежо фолио или найлонов плик – така не залепва. А и така може да го пренесете по-лесно във формата – просто го вдигате с фолиото и няма риск да се скъса. Сложете го в намаслена форма като притиснете хубаво тестото към къдравите краища. Дъното на кората, надупчете с вилица, покрийте с алуминиево фолио, а върху него сложете бобени зърна или съд, който е подходящ за фурна. Правим това, за да не се надигне дъното на кората. Печете с фолиото около 10 минути на 170-180С. След това махнете фолиото и върнете тартата във фурната за още 15-20 минути. Може да проверявате с клечка дали е готова.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. Извадете кората от формата, поставете в подходяща чиния, напълнете плънката и украсете.

В случая моята тарта е с готов крем, а отгоре е поръсена с ягоди. Със сигурност е по-вкусно, ако кремът е домашно приготвен, но това зависи от времето, с което разполагате и от желанието, което имате.

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s