Болярска пита

В повечето случаи такава пита се прави за тържествени поводи, но явно на нашето семейство честичко ни е тържествено, защото редовно си похапваме точно това. Когато има такава пита не е нужно основно ястие – една салата е достатъчна🙂

Необходими продукти:

1 кг. брашно (възможно е да ви трябва и малко повече или по-малко, зависи как ще поеме тестото)

3 яйца (отделете единият жълтък за намазване)

3 супени лъжици олио

1 супена лъжица сол

1 супена лъжица захар

200 мл. вода

200 мл. айрян (ако нямате го заменете с вода)

1 пакетче суха мая

1/2 пакет масло (със стайна температура)

300 гр. сирене

Замесете брашното, яйцата (без единият жълтък), маята, солта, захарта, водата, олиото и айряна на еластично гладко тесто. Накъде срещнах едно описание, което много ми хареса – тестото трябва да е като лепящо листче – да лепне, но да не остава по пръста и като го натиснеш да пружинира. Оставете го да почине десетина минути. После го разточете на кора с дебелина около 6 мм. Намажете кората с маслото и поръсете с надробено сирене. Навийте кората на руло, усучете го и го сложете в намаслена тавичка във формата на охлюв. Оставете да втасва до удвояване на обема (около час). Намажете с жълтък и печете във фурна на 180-190С, като сложите тавата на средното ниво на фурната и ползвате долен и горен реотан. Обикновено 45 минути са достатъчни за опичане. Проверете с клечка. Ако питката започне да потъмнява отгоре, а вътре е сурова, покрийте с алуминиево фолио, за да не изгори коричката. След като извадите тавата от фурната, покрийте за 10 минути с кърпа, а после извадете питката от тавата и я увийте в кърпата. Това се прави, за да се задуши питката, но се вади от тавата, за да не се овлажни.

Правила съм тази пита и с двойно втасване. Меся, втасва, разточвам, увивам, втасва втори път и тогава пека. Става още по-хубава. Но ако нямате време или не ви се занимава и с едно втасване резултатът е чудесен.

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s