Торта Галя

Наскоро майка ми имаше рожден ден (да й е честит :)) и обещах да направя торта. Дълго се чудих каква точно да е тортата и понеже не можах да реша, накрая импровизирах и сглобих собствена рецепта🙂. Дори я кръстих на рожденичката.

Тортата е от пандишпанов блат, напоен със захарен сироп, два крема и с покритие от фондан или по-скоро от марципан Варна (поради липса на готов фондан :))

Необходими продукти:

За пандишпановия блат:

6 яйца

180 гр. захар

180 гр. брашна

1/4 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

За сиропа за блата:

5 супени лъжици вода

5 супени лъжици захар

За кремовете:

100 гр. бял шоколад

100 гр. млечен или натурален шоколад (аз предпочитам натуралния)

3 жълтъка

2/3 чаена чаша захар

2 кутии (от 175 гр.) сирене Филаделфия

1/4 чаена чаша бренди или уиски (ако нямате, ползвайте вода)

1 1/2 течна сметана

ядки по желание (в моя случай филирани бадеми)

За глазурата (слага се върху тортата преди фондана):

лимонов сок (около 1 лимон)

пудра захар (около 200гр.)

За марципан Варна:

150 мл. вода

70 гр. масло

150 гр. брашно

0,500 кг. пудра захар

Направете блата предния ден, защото е добре да е хубаво изстинал преди да го разрежете. Разбийте белтъците със солта на твърд сняг. Пресейте брашното с ванилията и бакпулвера. Разбийте жълтъците и захарта на пяна. Прибавете снежните белтъци като разбърквате внимателно с дървена лъжица или шпатула. Движението не е точно бъркане, а по-скоро повдигане и обръщане, така че в тестото да влезе достатъчно въздух. Прибавайте белтъците постепенно ( на два или три пъти). Когато сместа стане хомогенна прибавете пресятото брашно също на няколко пъти и със същото леко разбъркване. Постелете форма за торти (диаметър окло 25 см) с хартия за печене и изсипете сместа. Нежно разстелете и заравнете. Не тръскайте тавата, за да остане тестото пухкаво и въздушно. Печете на средното ниво на фурната при 170С за 40 минути. Не отваряйте фурната по време на печене, защото пандишпанът е капризен и ще спадне. След като изминат 40 минути, проверете с клечка дали е готово тестото и ако има нужда допечете. Оставете блата да изстива във формата. Когато е напълно изстинал (най-добре на следващия ден), разрежете на три части хоризонтално (да се получат три блата)

Пригответе сиропа за блатовете като възварите захарта и водата до разтваряне на захарта и сгъстяване на сиропа.

Пригответе кремовете. В две отделни купи разтопете белия и кафявия шоколад. Можете да ги разтопите на водна баня, а може да кипнете няколко супени лъжици течна сметана и да сложите шоколадите в нея (но след като сте я махнали от котлона). Разбъркайте трите жълтъка със захарта и брендито и ги сложете в купа над тенджера с вряща вода. Разбърквайте енергично с домакинска тел, докато сместа побелее и се сгъсти. Това означава, че жълтъците са се сготвили. Необходимо е да разбивате сместа непрекъснато, защото иначе рискувате да направите бъркани яйца🙂. Разделете жълтъчения крем на две и всяка половина изсипете съответно при белия и кафявия шоколад. При всяка шоколадова смес добавете по една кутия Филаделфия. Разбъркайте добре и охладете. Разбийте сметаната на сняг, разделете на две и прибавете всяка половинка към белия и кафявия крем като бъркате внимателно.

Сложете единият блат на дъната на тортената форма. Сиропирайте със сиропа (но не прекалено). Ако не ви се прави сироп може да сиропирате с няколко лъжици прясно пряко. Върху сиропирания блат наръсете ядки, а след това залейте с кафявия крем. Поставете вторият блат, сиропирайте, наръсете с ядки и покрийте с белия крем. Поставете третият блат и сиропирайте. Оставете в хладилника да стегне.

Пригответе глазурата, с която ще намажете тортата, за да залепите фондана. Изстискайте сокът на един лимон в купа и прибавете пудрата захар. Разбърквайте, докато захарта се разтвори и се получи гъста смес ( нещо подобно на гъстота като тесто за палачинки). Извадете тортата от формата, сложете я в подходяща чиния и я намажете с глазурата от всички страни. Приберете в хладилника.

Пригответе марципан Варна, с който ще опаковате и украсите тортата. Това всъщност е варено тесто със захар, което наподобява пластелин. Кипнете водата и сложете маслото. Когато маслото се разтопи прибавете цялото количество брашно и бъркайте на котлона, докато тестото стане гладко и започне да се отделя от стените на съда. Оставете тестото да изстине върху плота, но който ще го месите (при мен това е кухненската маса). Когато тестото изстине трябва да го омесите с пудрата захар до получаването на пластелино подобно тесто. Увийте във свежо фолио, за да не се получи коричка и приберете в хладилника за 45 минути. След това извадете и обработвайте. За до го оцветите, капнете течна или суха хранителна боя върху тестото и го месете, докато боята се разнесе равномерно (доста месене се иска). След това разточете на тънка кора (около 5 мм) върху повърхност поръсена с пудра захар. Ако при точенето ви залепва точилката, наръсете тестото с пудра захар. За да пренесете разточеното покритие върху тортата, може да го навиете върху точилката и да го развиете върху тортата. Така няма да се скъса. Ако случайно се скъса някъде – намажете с растителна мазнина и притиснете скъсаното, за да се залепи. Оформете фонданът в желаната форма. Работете бавно и внимателно. Остатъците около тортата изрежете с остър нож. От разточен марципан Варна можете да направите рози, цветя или други фигури, с които да украсите тортата. Фигурите върху фондан се лепят с растително сладкарско лепило или вода (понеже все пак не сме професионалисти :)). За да има блясък покритието, намажете с лимонов сок (с четка става най-лесно). Приберете готовата торта в хладилник.

Понеже аз исках тортата да е квадратна, а формата ми е кръгла, след като сглобих тортата и преди да намажа с глазурата просто изрязох квадрат. Остатъците, които се получават залях с разтопен в сметана шоколад и получих нещо подобно на пастички, които са чудесни за сутрешното кафе.🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s