Пълнени чушки

Предварително пояснявам, че това е рецепта за пълнени чушки, адаптирана към изискванията на моето семейство. У нас се предпочита пълнежа на чушките, а не толкова самите чушки. Те са по-скоро за аромат🙂. Затова когато готвя пълнени чушки, приготвям повече плънка, отколкото могат да поберат чушките и я слагам в тавата.

Необходими продукти:

12-14 бр. чушки (толкова събира моята тава)

1 глава лук

1 морков

300 гр. кайма

1 чаша (около 200 гр.) ориз

чубрица

сол

червен пипер

1 яйце

1/2 кофичка кисело мляко

Запържете ситно нарязаните лук и морков с малко мазнина, прибавете ориза и пържете докато оризът стане „стъклен“. Това означава, че оризовите зрънца изглеждат леко прозрачни. За тази плънка използвам обикновен ориз (не бланширан). Прибавете каймата. За да не стане каймата на топчета, преди да я сложите да се пържи може да я размесите с малко вода. Пържете около 5 минути, след което прибавете малко вода, сол и чубрицата (може да използвате и други подправки по ваш вкус, например магданоз). Оставете на тих огън до леко задушаване на ориза (не трябва да уври напълно, а просто леко да омекне) и до поемане на водата в тигана. Плънката не трябва да е водна. Когато водата се поеме от ориза, поръсете с червен пипер и свалете от огъня. Оставете да поизстине леко.

Напълнете чушките (не прекалено плътно) и поръсете с брашно отвора (така ги запечатвате, за да не излезе плънката). Всъщност аз не винаги ги набрашнявам и нямам проблем с плънката – просто не ги пълня до горе. Когато оризът се свари, той ще набъбне и плънката ще увеличи обема си. Напълнените чушки наредете легнали в тава и ги залейте с вода, като водата стига малко над средата на чушките. Плънката, която ви е останала, разпределете между чушките. Сложете във фурната на 108С-200С.Печете до потъмняване на чушките, след което можете да ги обърнете, за да се запече и другата им страна (не е проблем, ако не ви се занимава да обръщате – пак стават вкусни). След като чушките са готови, разбийте киселото мляко и яйцето и залейте чушките и плънката в тавата. Печете още 10 минути. Това не е стандартната заливка за пълнени чушки, но по този начин плънката, която е в тавата става богата и плътна и у нас много се харесва🙂

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s