Еклери

Винаги съм си мислела, че е ужасно трудно да се направят еклери и не съм имала смелост да пробвам. Оказа се, че очите на страха са по-големи от действителността.🙂 Всъщност за направата на еклери е нужно повечко време, достатъчно търпение и много желание.

Необходими продукти:

За тестото:

500 мл. вода

250 гр. брашно

125 гр. масло

7 яйца

За крема:

500 мл. прясно мляко

150 гр. захар

2 яйца

75 гр. брашно

ванилия

200 мл. течна сметана

От продуктите за тестото се приготвя парено (варено тесто). Кипнете водата и сложете в нея маслото. След като маслото се разтопи, прибавете цялото количество брашно и бъркайте на умерен огън (задължително с дървена лъжица, защото с метален инструмент тестото потъмнява). Тестото трябва да започне за се отделя от стените на съда и да стане гладко. Внимавайте да не загори. След като започне да се отделя от стените, махнете съда от котлона и оставете да се охлади. Когато тестото поизстине (но да не е напълно студено, а топло към горещо), започнете да прибавяте яйцата едно по едно (половин яйце оставете за намазване). Всяко следващо яйце се прибавя, когато предното яйце е напълно поето от тестото. Ако ги прибавяте по-бързо е възможно сместа да стане много рядка.

Застелете плоска тава с хартия за печене и с лъжица оформете купчинки от сместа. Оставете разстояние между тях.Не ги правете много големи, защото при печенето се надуват. Намажете с разбито яйце и сложете във фурната. Печете около 30 мин. при 180С. Аз пекох на долен реотан и вентилатор, на средното ниво на фурната. След като изтекат 30 минути, намалете фурната или я оставете на 180С, но с отворена врата. Идеята е еклерите да не се вадят веднага, а да се оставят да изсъхнат и постепенно да изстинат във фурната, за да не спаднат при ваденето. Аз намалих фурната на 100С без вентилатор за около 10 минути, след което напълно я изключих, но оставих еклерите във фурната за още около 20 минути. От това количество продукти се получават около 24 еклера, които ми се събраха в две тави (от тези които са към печката).

Пригответе крема като кипнете млякото заедно със захарта. Разбийте жълтъците, прибавете брашното и малко от млякото (охладете го с малко хладка вода), докато се получи рядка каша. Прибавете тази каша към врящото мляко и бъркайте (отново с дървена лъжица), докато кипне. Внимавайте да не загори. Свалете от огъня и прибавете разбитите на сняг белтъци. Прибавете ванилията (на вкус) и разбъркайте внимателно. Оставете сместа да се охлади. След като млечният крем изстине, разбийте 200 мл. сметана на сняг (сметаната трябва да е студена, когато я разбивате) и я прибавете към крема. Разбъркайте. Кремъте напълно достатъчен за еклерите.

Тъй като млечният крем се прави с белтъци, които не са минали през термична обработка, а за мен това е притеснително, аз приложих малък трик. От седемте яйца за тестото отделих два жълтъка, които сложих в крема, а белтъци не сложих. Също така и не намазах еклерите с яйце отгоре, за да има достатъчно яйца за тестото.🙂 Така хем спестих малко яйца, хем се лиших от излишни притеснения за белтъците в крема. Резултатът не пострада от това.🙂

Напълнете еклерите с крема. Можете да направите дупка и да пълните със шприц. Аз понеже няма шприц, отрязах капачета на еклерите, напълних с лъжичка и върнах капачетата обратно.Отгоре залях с разтопен шоколад, но може само да поръсите с пудра захар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добър апетит!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s