Крем „шоколадово кафе“

Всъщност рецептата за този крем е модифицараната рецепта за шоколадов мус. Просто аз имах малко повече сметана от необходимото. Затова кремът е с по-светъл цвят от традиционния шоколадов мус.

Необходими продукти:

1 натурален шоколад

2 жълтъка

2 супени лъжици захар

1 супена лъжица какао

3-4 супени лъжици сварено кафе (може и нес)

1 1/2 чаена чаша сладкарска сметана (ако искате мус – количеството е 1/2 чаша)

Разбъркайте захарта, какаото, кафето, жълтъците и кафето и поставете съда, в който сте ги смесили върху тенджера с вряща вода. Бъркайте сместа, докато започне да се сгъстява (сгъстяването се дължи на затоплянето на жълтъците). Прибавете шоколада (начупен на парчета) и продължете да бъркате върху тенджерата с вряща вода, докато се получи гладка и хомогенна смес. Оставете да се охлади на стайна температура.

Разбийте сметана на сняг (извадете я от храдилника непосредствено преди употреба). Добре разбитата сметана се познава по това, че прави връхчета, когато извадите лъжицата от нея. Прибавете я към шоколадовата смес като разбърквате внимателно.

Сипете крема в чаши или в подходящи купички и оставете в хладилник да стегне. Украсете по ваш вкус (с настърган шоколад, бита сметана, плодове).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s