Обикновен хляб

Хляб. Обикновен, домашен и прекрасен. Обичам хляб. Много често правя и хляб, и погачи, и питки. Затова сега ще предложа рецепта за най-обикновен и традиционен хляб. Прави се лесно и няма някаква сложнотия около него. Аз меся тестото в машина за хляб, но при малко желание, няма проблем да се омеси на ръка.

Какви продукти са необходими?

1 кг. брашно

0,5 л. вода

15гр. сол

1 пакетче суха мая (аз ползвам френската Saf Instant – 11гр. пакетче)

От всички продукти замесвате твърдо и гладко тесто. Когато завършвате месенето може да наръсите тестото с малко брашно – после хлябът има по-добър вид. Слагате го в намазнена или набрашнена тавичка да втаса. Размера и формата на тавичката зависи от вас. Когато правя обикновен хляб ползвам правоъгълна форма за кекс и правоъгълна йена (нямам специална форма за хляб). Ако печете нещо във фурната, чудесен вариант е да сложите тавата на печката – топлината от фурната ще помогне за по-бързото му втасване. Втасването трае около час или докато тестото удвои обема си.

Печете в умерена фурна (около 180 С ) около час. Проверката става с кибритена клечка. Ако тестото е още глетаво отвътре, а коричката се е запекла, покрийте с фолио.

След изваждането от фурната, завийте готовия хляб в кърпа, за да се задуши.

НЕ РЕЖЕТЕ докато е топъл, защото ще се образува дебела кора и ще стане глетав.

Добър апетит!

2 thoughts on “Обикновен хляб

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s