Киш лорен

Има много рецепти за Киш Лорен и е трудно човек да се ориентира коя точно е оргиналната версия от Лотарингия. Реших да адаптирам рецепта от френски сайт и се надявам, ако не е съвсем автентична, то поне да се доближава максимално до нея. Получи се вкусно, а и лесно за изпълнение ястие, което особено се хареса на 8-годишната ми дъщеря, защото „не било манджа“. Младото поколение определено предпочита храна под формата на сандвичи и пици🙂. Киш Лорен явно задоволява детския вкус🙂.

Необходими продукти:

За основата:

1 чаша брашно

1/4 чаена лъжичка сол

1/3 чаша масло (студено)

2 до 3 супени лъжици студена вода

За плънката:

8 слайса бекон (аз използвах Пражка шунка)

1 чаша настърган кашкавал ( в оригиналната рецепта се използва Чедър или Грюер)

1/3 чаша ситно нарязан лук (аз го направих с пресен лук)

3 яйца

2 чаши сметана за готвене (заместих с кисело мляко)

1/4 чаена лъжичка сол

1/4 чаена лъжичка черен пипер

1/4 чаена лъжичка червен пипер

Брашното, солта, нарязаното на дребно масло и студената вода се смесват и се бърка, докато получите тесто. Тестото е маслено и не изглежда като обикновеното тесто, а е по-лепкаво и леко зърнесто като структура. Добре е да слагате студената вода постепенно, защото в зависимост от брашното цялото количество може да е много. Тестото трябва да се получи стегнато и средно твърдо. Направете го на топка, увийте го в свежо фолио (или найлон) и го оставете за 45 минути в хладилника. След като се охлади, го разточете на кръгла кора с дебелина около 6мм. Най-лесно се точи върху свежо фолио, защото не залепва върху повърхността. Не е нужно да слагате брашно или мазнина върху точилката – тестото е достатъчно мазно. Диаметърът на разточената кора трябва да е по-голям от този на тавичката, в която ще се пече, за да може да покрие стените на съда. За кишове обикновено се ползват кръгли тави с къдрави стени, но предполагам, че и друг съд ще свърши работа (например обикновено кръгла тава). Разстелете кората в тавичката като покриете страниците и отстраните излишното тесто. Аз използвах един много лесен трик, за да не скъсам кората, докато я местя от масата, на която разточвах. Тъй като разточвах върху свежо фолио, просто вдигнах кората с фолиото и я обърнах върху тавата, разстелих я през фолиото и после го махнах. Върху разстланата кора сложете алуминиево фолио, а върху него сложете капак от тенджера или друг съд, който може да се сложи във фурната. Целта на това е дъното на кората да не се надига при печене. Печете 10 минути на 200С, след което махнете фолиото и съда, с който сте покрили кората и печете още 5 минути. Като обяснение може би изглежда трудно, но всъщност е много лесно. Аз се справих от първия път.🙂

След като изпечете кората, сложете в нея беконът, лукът и кашкавала. Отделно разбийте яйцата със сметаната и подправките и с тази смес залейте плънката. Печете във фурната на 180С около 50 минути. Плънката ще се надигне леко и ще се зачерви, когато е кишът е готов.

Добър апетит!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s